fbpx
Από το 1960 στο πλευρό του επαγγελματία!
Κηφισιά 210 80 11914 - Μαραθώνας 22940 67353

Blog

0

Εποχή για να φυτέψουμε Καρποφόρα

24 Ιανουαρίου 2017

Kitantzis Plants S.A., Marathon Nursery Farm & Propagation Facility, Athens Greece

Η εποχή των φυτεύσεων είναι εδώ από τον Οκτώβριο και θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτη και Απρίλη (ανάλογα με τις θερμοκρασίες)…… Εκτός από τα καλλωπιστικά φυτεύουμε και καρποφόρα δένδρα και καλό είναι να συνηθίσουμε να φυτεύουμε όλο και περισσότερα κάθε χρόνο…!!

Εφόσον υπάρχει έξτρα χώρος ας κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι…. Φυτεύουμε οπωροφόρα και μεταμορφώνουμε γωνιές του κήπου μας και τους υπαίθριους ακάλυπτους χώρους μας από καλλωπιστικά σε «εδώδιμα μικροτοπία», ακόμη και σε βεράντες και στα μπαλκόνι μας σε κατάλληλα φυτοδοχεία…

Τα οπωροφόρα ανάλογα με την τοποθεσία, εκτός από όσα μας προσφέρουν τα καλλωπιστικά φυτά, δίνουν επί πλέον και καρπό…, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα κίτρα, τις ελιές, τους λωτούς, τα γκρέιπ φρουτ, τα βερίκοκα, τις βανίλιες, τα κυδώνια, τα κεράσια, τα σύκα, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ρόδια, αχλάδια, μήλα, μούσμουλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, μούρα, κεράσια, μύρτιλα, σταφύλια και κρασάκι από κλήματα και κληματαριές, ακόμα και μπανανιές στα νοτιότερα…!!

Με τα οπωροφόρα, εκτός από τον καρπό (νωπά φρούτα, ξηροί καρποί, πρώτη ύλη για σπιτικές συνταγές και για γλυκοπαρασκευάσματα, λιαστά, μαρμελάδες, κλπ) την άνοιξη χαιρόμαστε την ανθοφορία τους, το καλοκαίρι το θρόισμα και τις σκιές τους, ύστερα τα κίτρινα τα καφετιά και τα κόκκινα φύλλα που πέφτουν (για τα φυλλοβόλα…), ενώ τον χειμώνα τις γυμνές τους σιλουέτες που «κοιμούνται» περιμένοντας το κλάδεμα και ξανά την άνοιξη που θα φουσκώσουν μάτια, θα λουλουδιάσουν, θα αναβλαστήσουν, θα καρπίσουν και θα μας θυμίζουν αυτά που λίγο ή πολύ ξεχάσαμε, αυτά που κάποτε βλέπαμε στις γειτονιές, στις εξοχές, στις αυλές των παππούδων μας και στα προκήπια….

Αυτόν τον χειμώνα και πριν πιάσουν οι πρώτες ζέστες περιποιηθείτε τους κήπους σας, τις αυλές σας, τις ταράτσες και τα μπαλκόνια σας, ξεφορτωθείτε άχρηστα πράγματα, γέρικα, άρρωστα και «στείρα» φυτά που μόνο χώρο σας κλέβουν, σκάψτε και φυτέψτε ένα υγιές οπωροφόρο ίσως και περισσότερα όσοι έχετε τον χώρο… Τα δένδρα προσθέτουν ζωντάνια, αξία στον ανοικτό και στον δομημένο χώρο, σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αισθητική, προστασία από πλημμύρες και ανέμους, προσελκύουν άγρια ζωή…..

Φυτεύουμε λοιπόν παντού, ακόμα και στις ταράτσες και στα μπαλκόνια. Φυτεύουμε σε συνθετικές και κεραμικές γλάστρες σε χρώματα, μεγέθη και σχέδια που μας αρέσουν, φτιάξτε ξύλινα containers γεμίστε τα με χώμα, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα λιπάσματα, φυτοχώματα και υποστρώματα, συμβουλευτείτε τους Γεωπόνους και τους Κηποτέχνες σας, επισκεφτείτε τα καταπληκτικά Φυτώρια της χώρας μας που διαθέτουν ποικιλία από φυτά, διαλέξτε και αγοράστε καλά ριζωμένα δένδρα σε γλάστρα που ευδοκιμούν στην περιοχή σας.

Μην πέφτετε «θύματα» της απορριπτικής θεωρίας του «ακίνητου» ή του «ασυγκίνητου» φυτού επειδή δεν σας μιλά, δεν σας αισθάνεται, σας λερώνει με τα φύλλα του, ή δεν ανταποδίδει τη φροντίδα σας… Αυτό είναι τεράστιο λάθος, προδίδει άγνοια, πρόκειται για πλάνη και αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια που μας στέρησαν την επαφή με τη γη και απομάκρυναν τον άνθρωπο της πόλης από την πράσινη φύση, από την προέλευση και τον προορισμό του…..

Μόνο και μόνο η διαδικασία και η γοητεία της διαδρομής από το φύτεμα στην καρποφορία και την καρποσυλλογή είναι «χαρά» για όλες τις ηλικίες, είναι «άσκηση και θεραπεία ψυχής και σώματος», είναι «μάθηση», αλλά και «αποστασιοποίηση και αποτοξίνωση» από τις «βλαπτικές» συνήθειες της καθημερινότητας, ζωογόνο άγγιγμα με το χώμα, την ίδια τη ζωή, τις γεύσεις και τη «νοσταλγική» επαφή και επιστροφή στην αίσθηση της διαδοχής των εποχών..…

Ανάμεσα στα γνωστά καρποφόρα είδη που ευδοκιμούν στη χώρα μας και που είναι διαθέσιμα, στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρουμε μια σειρά από τα πιο «δημοφιλή» που θα μπορούσαν να φυτευτούν τούτο τον χειμώνα είτε «μοναχικά» είτε σε «ομάδες», χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα είδη και ποικιλίες, πάντοτε με μπάλα χώματος (σε γλάστρα). Δεν συμπεριλάβαμε τα εσπεριδοειδή κήπου, αγρού και φυτοδοχείου, για τα οποία από μόνα τους δικαιούνται ειδική αναφορά σε άλλη μας ανάρτηση.

Είναι καλό πριν τις φυτεύσεις να γίνεται χρήση «πιστοποιημένων και εμβολιασμένων ποικιλιών δένδρων» από τον αρμόδιο φορέα φυτοϋγείας (ΥΠΑΑΤ) στην περιοχή αναπαραγωγής και προέλευσης, σύμφωνα με τους σε ισχύ Τεχνικούς Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών και οπωροφόρων δένδρων που προορίζονται για την παραγωγή εδώδιμων καρπών, κατηγοριών ανώτερων της κατηγορίας CAC (Conformitas Agraria Communitatis – Ελαχίστων Κοινοτικών Προδιαγραφών). Επίσης για τα δένδρα που σταυρεπικονιάζονται, είναι χρήσιμο να ξέρουμε με ποιες ακριβώς «γυρεοδότριες» ποικιλίες μπορούν να συνυπάρχουν, εάν οι ποικιλίες αυτές γειτνιάζουν με τον δικό μας χώρο φύτευσης ή στον οπωρώνα μας, εάν ή όχι υπάρχουν μελίσσια στην περιοχή, τις εδαφικές, τις φυτοδιατροφικές και τις αρδευτικές τους απαιτήσεις, κλπ.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή Καρποφόρα Δένδρα και Ποικιλίες

Πηγές Φωτογραφικού Υλικού: USDA Plant data base, USDA Organic, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, Α.Σ. Ομόνοια, ΠΑΣΕΓΕΣ, GAIA Επιχειρείν, Modern Farmer, CUESA (Center for Urban Education about Sustainable Agriculture), Wikimedia Commons, Master Gardener, J.Johnson Square Farmers market, IOWA State University (Agricultural Marketing Resources Center), US Apple Association, Michigan State University Extension, Φωτ/κό Αρχείο Σ. και Λ. Σεκλιζιώτη

 

Ροδακινιά
Prunus persica

Ποικιλίες:

Springcrest Yellow, όψιμη ποικιλία, στρόγγυλο σχήμα, ευχάριστη γεύση, 60% κόκκινο χρώμα.

Λευκόσαρκες ποικιλίες

Maycrest, πρώιμη ποικιλία μικρό έως μέτριο ροδάκινο.

Fayette, επιτραπέζιο, μεγάλο φρούτο, κιτρινόσαρκο, γλυκιά γεύση, πολύ παραγωγική ποικιλία)

Red Haven, επιτραπέζιο – πολύ παραγωγικό, όψιμη ποικιλία.

Οι μέλισσες είναι οι κυριότεροι επικονιαστές της ροδακινιάς και όχι μόνο.

Όλα τα πυρηνόκαρπα δένδρα (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, κερασιά, βυσσινιά, κορομηλιά, δαμασκηνιά, αμυγδαλιά), χαρακτηρίζονται υψηλής αισθητικής κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αρκετά από αυτά κατά την καρποφορία, είτε αυτά βρίσκονται μέσα σε συστηματικούς οπωρώνες, είτε μοναχικά, ή κατά ολιγάριθμες συστάδες σε κήπους και φυτεμένους ανοικτούς χώρους του αστικού και περιαστικού χώρου.

 

Νεκταρινιά
Prunus Persica Nectarina

Ποικιλίες:

Kaltezi, υψηλής παραγωγικότητας με μεγάλο, νόστιμο καρπό. Λευκόσαρκη ποικιλία.

Ali Top (Άλι τοπ), παράγει μεγάλους καρπούς, στρογγυλό και μακρόστενο σχήμα, κόκκινη επιδερμίδα. Κιτρινόσαρκο, γλυκό.

Venus (Βένους) Κιτρινόσαρκη, παραγωγική ποικιλία, μεγάλοι ωοειδείς καρποί. Κιτρινοκόκκινη επιδερμίδα.

 

Βερυκοκιά
Prunus armeniaca

Ποικιλίες:

ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ, μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, εκπύρηνο. Προσαρμόζεται καλύτερα σε ξηροθερμικό περιβάλλον.

Διαμαντόπουλου, αναπτύσσεται και καρποφορεί γρήγορα. Αντέχει στις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες, καρπός γλυκός, αρωματικός.

Luna, καρπός σφαιρικός. Χρώμα φλοιού πορτοκαλί. Ανθεκτικός καρπός. Το δέντρο παρουσιάζει μεγάλη ζωηρότητα και υψηλή παραγωγικότητα.

 

Κερασιά
Prunus avium

Ποικιλίες:

ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ, μεγάλο και ζωηρό δένδρο, πρώιμης καρποφορίας, πολύ ανθεκτικό στο ψύχος, προτιμά κρύους χειμώνες και δροσερές τοποθεσίες, απαιτεί άρδευση το καλοκαίρι και περιοχές χωρίς ανοιξιάτικες βροχές.

ΜΠΟΥΡΛΑ, μικρότερο δένδρο, καρπός εύγευστος και πολύ καλής ποιότητας μαυροκόκκινου χρώματος, απαιτεί άρδευση το καλοκαίρι και περιοχές χωρίς ανοιξιάτικες βροχές.

ΛΑΠΕΝ, Μεγαλόκαρπη ποικιλία, πολύ γλυκιάς γεύσης, ωριμάζει στα μέσα Ιουνίου, αυτογόνιμη ποικιλία, ευδοκιμεί και σε πιο εύκρατες ζώνες.

ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ ΝΑΠΟΛΕΩΝ, γίνονται μεγάλα δένδρα αρκετά παραγωγικά, διεθνώς γνωστή ποικιλία, παρόμοιες οι απαιτήσεις με τις παραπάνω ποικιλίες. Λευκόσαρκος
τραγανός καρπός. καρδιόσχημος, κατάλληλος για κονσερβοποίηση, την ζαχαροπλαστική και κοκτέιλ φρούτων. Ωριμάζει από 10-25 Ιουνίου.

 

Δαμασκηνιά
Prunus domestica

Ποικιλίες:

Κορομηλιά, γνωστή και ως τζανεριά, του γένους Προύνος, το οποίο περιλαμβάνει πολλά οπωροφόρα δέντρα. Αρκετοί την κατατάσσουν στα υποείδη του είδους Προύμνη η οικιακή (Prunus domestica), που είναι η κοινή δαμασκηνιά και η διάφορες βανίλιες που φέρουν το όνομα Προύμνη η οικιακή. Ευδοκιμούν σε διάφορα κλίματα, σε ορεινά ή πεδινά εδάφη.

Η Βανίλια είναι αμερικάνικης προέλευσης, πολύ διαδεδομένη, υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι αυτογόνιμη, σταυρογονιμοποείται με την Black Diamond. Καρπός με πολύ καλή συντήρηση στο ψυγείο και ωραία εμφάνιση. Είναι καλή ποικιλία για την ελληνική αγορά. Ευαίσθητη στους πρώιμους παγετούς και στο μυκόπλασμα.

Black Diamond. Επιτραπέζια μαύρη ποικιλία, κοκκινόσαρκη, ανθίζει όψιμα. Προέρχεται από την Καλιφόρνια, πολύ δημοφιλής διατροφολογικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με άλλα είδη δαμάσκηνου και των «μικρών φρούτων του δάσους» (berries). Ωριμάζει στο δεύτερο μισό του Ιουλίου.

REGLOTA. Σκοπελίτικη ποικιλία δαμάσκηνου γνωστή και ως «λουκουμάκι» ή «αυγάτη». Όψιμη, έχει ανάγκη από μακρά περίοδο χειμερινού ψύχους.

Stanley, εξελιγμένη Ευρωπαϊκή ποικιλία αλλά από «αμερικανούς γονείς», ωριμάζει τον Αύγουστο, καρπός χαμηλής σχετικά οξύτητας, πορτοκαλόχροη και κιτρινόσαρκη, πολύ ζουμερή και γλυκιά. Φυτό που μπορεί να ελέγχεται σε ύψος διαχειρισιμο μέχρι 2,5 μέτρα. Μεγάλης μελισσοκομικής αξίας όπως και πολλά πυρηνόκαρπα.

 

Συκιά
Ficus carica

Ποικιλίες:

Ασπρα – Μαύρα, πολύ δημοφιλή δένδρα και καρπός. Φυλλοβόλο δένδρο, της οικογένειας Moraceae, το γένος Ficus με μέτριο έως μεγάλο (σχετικά) ύψος, με διάρκεια ζωής 50 – 60 χρόνια. Η συκιά είναι δένδρο που δεν αντέχει τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Κατά τους χειμερινούς μήνες τα δένδρα έχουν μικρής διάρκειας λήθαργο. Σε πολλές χώρες φυτεύονται και σε φυτοδοχεία σε εσωτερικούς χώρους όπου διατηρούνται σε ελεγχόμενο σχήμα και μέγεθος και δέχονται και κλαδέματα καρποφορίας.

 

Μουσμουλιά
Eriobotrya japonica

Ποικιλία:

Αείφυλλος θάμνος ή μέσου μεγέθους δέντρο ύψους 7 – 10μ. Ανθίζει Φθινόπωρο και Χειμώνα. Ο καρπός είναι ευαίσθητος και συντηρείται για 2-3 μέρες το πολύ, μαζεύεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Πολύ αισθητικό δένδρο λόγω της υφής του (εντυπωσιακό φύλλωμα και έντονη καρποφορία). Αντέχει σε μεγαλύτερο υψόμετρο και σε περισσότερο ψύχος από την ελιά. Μοναχικό δένδρο σε προκήπια και αυλές, παραδοσιακή παρουσία σε κήπους νεοκλασικών κτιρίων.

 

Αχλαδιά
Pyrus communis

Ποικιλίες:

Δένδρο φυλλοβόλο, γενικώς ανθεκτικό στο ψύχος και στα ασβεστούχα εδάφη.

Το Κρυστάλλι (Τσακώνικο), το πιο γνωστό και διαδεδομένο αχλάδι και ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει στα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου.

Η Σάντα Μαρία κερδίζει έδαφος στην αγορά γιατί καρποφορεί το καλοκαίρι (τέλη Ιουλίου) με ευμεγέθεις καρπούς.

Η Αμπάτε Φέτελ, δένδρο υψηλής παραγωγικότητας. Μεγαλόκαρπη και γλυκιά ποικιλία. Ωριμάζει στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Κοντούλα, ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει τέλος Ιουνίου. Καρπός μέτριου μεγέθους, πολύ γευστικός και αρωματικός. Επικονιάζεται από το Κρυστάλλι. Ζωηρό ορθόκλαδο δένδρο.

Μηλιά
Malus domestica

Ποικιλίες:

ΣΚΑΡΛΕΤ (SCARLET). Πρώιμη ποικιλία με έντονο κόκκινο χρώμα και μακρόστενο καρπό. Συγκομίζεται αρχές Σεπτεμβρίου. Λευκόσαρκο ζουμερό φρούτο.

ΦΥΡΙΚΙΑ ΒΟΛΟΥ. Ελληνική παραδοσιακή ποικιλία, με υψηλή παραγωγικότητα. Κιτρινοκόκκινος, μικρός καρπός, κατάλληλος για γλυκά και μαρμελάδα. Ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλές φυτεύσεις.

ΣΟΥΠΕΡ ΤΣΙΦ (Super Chief). Η ποικιλία κατάγεται από την μηλοπαραγωγό πολιτεία της Washington των ΗΠΑ. Καρπός με εντονότερο κόκκινο χρώμα και με ελαφρές γραμμώσεις που τον ξεχωρίζει από άλλες κόκκινες ποικιλίες όπως η Σκάρλετ. Με πιο διακριτές τις μαστοειδείς αποφύσεις. Ωριμάζει μια εβδομάδα νωρίτερα από την
Γκόλντεν. Συντηρείται στα ψυγεία μέχρι και 8 μήνες.

ΦΟΥΤΖΙ (Fuji). Υβρίδια Ιαπωνικής προέλευσης (Fujisaki). Πρόκειται για ομάδα ποικιλιών. Ωριμάζει αρχές Οκτωβρίου. Ζουμερός καρπός αποχρώσεων κίτρινου και ανοικτού κόκκινου, ευχάριστης γεύσης. Κατατάσσεται στις 15 πιο δημοφιλείς ποικιλίες παγκοσμίως.

ΓΚΡΑΝΝΥ ΣΜΙΘ (Granny Smith). Δένδρο καλά δοκιμασμένο σε ορεινές και πεδινές περιοχές της χώρας. Ποικιλία Αυστραλιανής καταγωγής. Καρπός πράσινος με σάρκα πρασινωπή και γεύση ξινόμηλου. Μήλο σκληρό και τραγανό. Συγκομίζονται τον Αύγουστο και είναι διαθέσιμα στην αγορά ολόκληρο τον χρόνο.

Golden Delicious. Δένδρο ζωηρής ανάπτυξης, ημιορθόκλαδο, υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου και συγκομίζονται όλοι οι κλώνοι. Καρπός κίτρινου χρώματος, μεγάλος, χυμώδης, με καλή διάρκεια στο ψυγείο. Εξαιρετικά αρωματικά μήλα με γλυκιά εξωτική γεύση και τραγανή σάρκα. Σταυρεπικονιάζεται με όλες τις κόκκινες ποικιλίες.

 

Ροδιά
Punica granatum

Ποικιλίες:

Γλυκά – Μεγαλόκαρπα. Θάμνος με καταγωγή από την Περσία. Μεταφέρθηκε κατά την αρχαιότητα στο μεσογειακό χώρο όπου προσαρμόστηκε πολύ καλά. Τα κόκκινα και τα πορτοκαλί άνθη από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, και οι μεγάλοι κοκκινοκίτρινοι καρποί, προσθέτουν αισθητική στον κήπο και στον οπωρώνα από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Φυτεύεται και σε μεγάλα φυτοδοχεία. Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική σε ρόδια. Καταναλώνονται νωπά, ως χυμός (αναψυκτικό), σιρόπι γρεναδίνης και αλκοολούχο ποτό, τα δε άνθη με φαρμακευτικές ιδιότητες για γαστρεντερική χρήση. Από τα πιο δημοφιλή θαμνόδενδρα για κήπους και για «ευχάριστες» κηποτεχνικές λύσεις.

 

Κυδωνιά
Cydonia oblonga

Ποικιλία:

Γίγας (Αφράτα). Δέντρο της οικογένειας των μηλοειδών, συγγενικό της αχλαδιάς, το μεγαλύτερο σχετικά με το μέγεθος των καρπών, σχήματος μηλόμορφου, με αυλακώσεις κοντά στον οφθαλμό. Φλοιός κιτρινοπράσινος. Ο καρπός διατηρείται πάνω στο δένδρο μέχρι αργά το φθινόπωρο. Σάρκα μαλακή και χυμώδης. Ωριμάζει στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου. Ευδοκιμεί στα ζεστά και δροσερά κλίματα.

 

Λωτός
Diospyros kaki

Ποικιλίες:

Καραλιόκ (σοκολά). Φυλλοβόλο δένδρο. Νέα καλλιέργεια στη χώρα μας. Φυτεύεται από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο. Η συλλογή του καρπού γίνεται τον Οκτώβριο. Γλυκός καρπός, πορτοκαλί χρώματος, με σάρκα χρώματος σοκολατί. Πολύ εξαγώγιμο είδος. Ποικιλία πολύ ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν «μήλο της Ανατολής».

Ποικιλία Τζίρο. Λίγο πιο όψιμη ποικιλία της «σοκολά». Συγκομίζεται στα τέλη Οκτωβρίου. Καρπός σε σχήμα «τοματοειδές». Ελαφρά αυλακωμένο σχήμα καρπού. Χρώμα επιδερμίδας κίτρινο- πορτοκαλί και βαθύ πορτοκαλί με την υπερωρίμανση. Μέσης ζωηρότητας δένδρο με πλάγιο-ορθόκλαδη ανάπτυξη. Ποικιλία «αξιοσημείωτα» ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Δένδρα υψηλής αισθητικής λόγω της εντυπωσιακής καρποφορίας που συνεχίζει να ξεχωρίζει μετά την φυλλόπτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Συνιστάται για αστικούς οπωρώνες σε αστικά κενά και για ιδιωτικούς κήπους.

Καρυδιά
Juglans regia

Ποικιλία:

Κοινή. Δένδρο φυλλοβόλο μεγάλης φωτοσυνθετικής ικανότητας. Απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά και αρκετά χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες (κάτω από 7ο C) για την διακοπή του λήθαργου. Η ευεργετική δράση των καρυδιών στην ανθρώπινη υγεία, με την ξεχωριστή γευστικότητα της ψίχας και την μεγάλη χρηστικότητα στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, συντελεί στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης.

 

Φουντουκιά
Corylus avellana

Ποικιλίες:

Περιλαμβάνει αρκετές ποικιλίες με καταγωγή από την Τουρκία, την Ιταλία τις ΗΠΑ αλλά και από την Ελλάδα (Άγιο Όρος, Αγιά Λαρίσης). Θάμνος φυλλοβόλος, μόνοικος δίοικος, φτάνει σε ύψος μέχρι 5m, αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με κλίμα ψυχρό και υγρό, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Τα βλαστικά της μέρη συνήθως αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι -24o C. Θερινές πάνω από τους 37ο C
μπορούν να ζημιώσουν το φυτό.

 

Καστανιά (η Ευρωπαϊκή)
Castanea sativa

Ποικιλία:

Μεγάλα εντυπωσιακά φυλλοβόλα δένδρα με βαθύ ριζικό σύστημα. Ευδοκιμούν σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα (δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα). Ανθίζει αργά την άνοιξη νωρίς το καλοκαίρι, ενώ το ίδιο φυτό φέρει άρρενα και θήλεα άνθη σε διαφορετικές θέσεις (δέντρο μόνοικο δικλινές). Τα κάστανα ωριμάζουν από Σεπτέμβριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Προτιμάει καλά στραγγιζόμενα εδάφη από τα πολύ όξινα μέχρι και ουδέτερα. Καρπός και ξυλεία αποτελούν τα πολύ δημοφιλή προϊόντα με ποικίλες εφαρμογές (εδώδιμες χρήσεις και παρασκευάσματα με κάστανο και ποιοτική ξυλεία στην επιπλοποιία και ανθεκτικές ξυλοκατασκευές).