fbpx
Από το 1960 στο πλευρό του επαγγελματία!
Κηφισιά 210 80 11914 - Μαραθώνας 22940 67353

Blog

0

Καλλιεργητικές Οδηγίες για Κυκλάμινα

26 Ιουλίου 2014

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟΥ

Με την παράδοση των σποροφύτων σε παλλέτες, ποτίστε τα σπορόφυτα επαρκώς με νερό και έπειτα μεταφυτεύστε τα σε γλάστρες, χωρίς καθυστέρηση.
ΕΔΑΦΙΚΟ ΓΛΑΣΤΡΙΚΟ ΜΙΓΜΑ
Το γλαστρικό μίγμα θα πρέπει να είναι ένα μίγμα ειδικό για κυκλάμινα (κομπόστα) ή μίγμα τύρφης, περλίτη και άργιλο, λιπασμένο με 1 kg μίγματος βραδειας αποδεσμευσης λιπασμα καλιουχου ανά κυβικό. Αυτά τα προϊόντα προστατεύουν την καλλιέργεια από σηψηρριζίες. Δείγμα χώματος θα πρέπει να παίρνεται για να καθοριστούν οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ

Οι ποικιλίες “Μινιατούρα” τοποθετούνται σε γλάστρες διαμέτρου 10.5-13 εκατ., ενώ οι ποικιλίες Μεσαια και Μεγαλα τοποθετούνται σε γλάστρες διαμέτρου 15 εκατ. και 17-19 εκ αντιστοιχα.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ
Ποτίστε με προσοχή τα πρόσφατα μεταφυτευμένα φυτά. Φροντίστε η εδαφική υγρασία να είναι η κατάλληλη σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
TΑ ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΑΥΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ
Απολυμάνετε τα χαντάκια, τα σωληνάκια της άρδευσης και τους αμμώδεις πάγκους ή το άνω μέρος των άλλων τύπων πάγκων με φορμαλινη ή με διαλυμα μυκητοκτονου. Πρεπει να να χρησιμοποειται αφθονο διαλυμα ετσι ώστε να βραχει τουλαχιστον 5 εκ το έδαφος. Αν η καλλιεργια γινεται σε πανω σε χαλικια θα πρεπαι να γινεται απολυμανση με ψεκασμο με απολυμαντικα κάθε 5 χρονια, έτσι ώστε να θανατωθούν όλα τα παράσιτα του εδάφους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σηψηριζίες.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Η αρχική θερμοκρασία για τα πρόσφατα μεταφυτευμένα φυτά θα πρέπει να είναι 18-20C τις πρώτες 4-6 εβδομάδες ώστε τα φυτά να αποκτήσουν ένα γρήγορο ξεκίνημα ανάπτυξης στους 20C. Εξαερισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά τους 20C. Σε περίπτωση που ο καιρός είναι σκοτεινός, μειώστε τη θερμοκρασία κατά 1-2C.
Είναι σημαντικό η θερμοκρασία να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αυτό επιτυγχάνεται με περιοδική σκίαση, ενώ η σκίαση δε θα πρέπει να εφαρμόζεται με συννεφιασμένο καιρό, αφού αυτό προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη στην καλλιέργεια των φυτών (τράβηγμα).

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Eξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης. Η θερμοκρασία του θερμοκηπίου για νεαρά φυτά κυκλάμινου θα πρέπει να είναι περίπου στους 22C. Στα μεγαλύτερα φυτά, ο εξαερισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, το οποίο όμως γενικότερα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την εποχή του έτους. Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για να μειώνει τη σχετική υγρασία. Επίσης εξασφαλίζει μια δυνατή καλλιέργεια και προστατεύει την καλλιέργεια από βοτρύτη. Τους καλοκαιρινου μηνες οσο υψηλοτερη είναι η θερμοκρασια τοσο περισσοτερο αερισμο χρειαζονται τα φυτα.

ΣΚΙΑΣΗ

Τα κυκλάμινα θα εγκατασταθούν καλά μετά τις πρώτες 4-5 εβδομάδες. Φροντίστε τα φυτά να μην εκτεθούν σε υπερβολικό, απευθείας ηλιακό φωτισμό. Προτεινεται σκιαση περιπου 30 με 50 % στους καλοκιρινους μηνες. Μετά από αυτή την περίοδο, πρέπει να εφαρμόζεται περισσότερος φωτισμός, το οποίο σημαίνει περισσότερο υγιή φυτά. Θα πρέπει όμως να προσέξετε η θερμοκρασία να μην αυξηθεί πάρα πολύ. Προστατέψτε τη μπάλα χώματος του φυτού από την υπερβολική ξηρασία. Συνιστάται η σκίαση να εκτελείται σε επίπεδα φωτισμού γύρω στα 50.000 lx. Μετά από μια περίοδο έλλειψης φωτισμού λόγω καιρικών συνθηκών, συνιστάται η ένταση του φωτισμού να αυξάνεται βαθμιαία μέχρι τα 50.000 lx και όχι απότομα.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Όταν τα κυκλάμινα δεν έχουν ανθίσει, η άρδευση μπορεί να γίνεται, αν και δεν συνιστάται, από πάνω, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό προστατεύει από αφυδάτωση το ανώτερο στρώμα του εδάφους και μειώνει τη συγκέντρωση του άλατος σε αυτό. Αν όμως το νερό της άρδευσης έχει υψηλή αλατότητα, τότε συνιστάται η καλλιέργεια να ξεπλένεται με καθαρό νερό, ώστε να αποφευχθούν καψίματα στα φύλλα. Προσέξτε η καλλιέργεια να παραμείνει στεγνή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν τα κυκλάμινα μεγαλώνουν με τη σωστή υγρασία, αποκτούν μεγάλη αντοχή στις ασθένειες.
Όμως για τις ελληνικές συνθήκες προτείνεται η άρδευση ανά φυτό και όχι από πάνω λόγω της κακής ποιότητας του νερού. To καλυτερο νερο για την καλλιεργια κυκλαμινου πρεπει να εχει Ph 6.0-6.8.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Για να πετύχετε ένα σωστό τελικό φυτό, τα κυκλάμινα θα πρέπει να έχουν σταθερές συνθήκες ανάπτυξης. Γι’ αυτό η καλλιέργεια των φυτών θα πρέπει να βασίζεται σε επαρκή θρεπτικά στοιχεία. Εξασφαλίστε επαρκή λίπανση στα αρχικά στάδια, χρησιμοποιώντας λιπασματα με χαμηλη συγκεντρωση αζωτου και υψηλη καλιου.
Σχετικά με το θρεπτικό διάλυμα, μην υπερβαίνετε μια ποσότητα από 1 γρ/λίτρο λιπάσματος κάθε φορά.. Γενικά, η παρεχόμενη λίπανση σε τακτά χρονικά διαστήματα, αποτρέπει μια ανώμαλη ανάπτυξη της καλλιέργειας. Η αγωγιμοτητα (EC) του διαλυματος νερο+λιπαπασμα δεν πρεπει να υπερβαινει τις 1300 -1500 μοναδες.

ΧΩΡΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Ο τελική πυκνότητα των φυτών, είναι για τις ποικιλίες
1) Μινιατούρα: 20-25 φυτά/τετραγωνικό μέτρο
2) Μεσαια : 12-15 φυτά/τετραγωνικό μέτρο
3) Μεγαλα: 9-10 φυτά/τετραγωνικό μέτρο

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ

Προνύμφες καφέ ή πράσινες που βρίσκονται στις άκρες των φύλλων, οι οποίες τρέφονται με φύλλα και μπουμπούκια.

ΑΦΙΔΕΣ

Οι αφίδες προκαλούν παραμορφώσεις φύλλων και μπουμπουκιών.

ΘΡΙΠΕΣ

Οι θρίπες είναι έντομα τα οποία προκαλούν ασημο-καφέ κηλίδες με μαύρα στίγματα στην κάτω πλευρά των φύλλων. Τα άνθη μπορούν επίσης να παραμορφωθούν. Τα έντομα αυτά αναπτύσσονται πάρα πολύ γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Προτείνεται να γίνεται ένας θεραπευτικός ψεκασμός πριν την άνθηση, γιατί δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί ο πληθυσμός αφού η καλλιέργεια βρίσκεται στην άνθηση.

ΑΚΑΡΕΑ

Τα συμπτώματα της προσβολής από ακάρεα είναι στιγματισμένα άνθη, παραμορφωμένα φύλλα με άκρες καρουλιασμένες.
Για θεραπεία, ψεκάστε με:

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΥΚΗΤΕΣ

Εάν τα φυτά έχουν αρχίσει να γίνονται ασθενικά λόγω καλλιεργητικών συνθηκών, τότε γίνονται ευαίσθητα και στις ασθένειες. Η ανάπτυξη των μυκήτων ειδικά προκαλείται από ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής σχετικής υγρασίας.
Προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

  • PH: 5,5-6,5.
  • Η εδαφική υγρασία να μην είναι πολύ υψηλή.
  • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην υγιεινή. Αμέσως να απομακρύνετε φυτά προσβεβλημένα από σηψιρριζία, φουζάριο ή Erwinia.
  • Η θερμοκρασία να συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Η σχετική υγρασία να βρίσκεται περίπου στο 70%. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο μετά τον Αύγουστο. Το πρόβλημα μπορεί να μειωθεί με χρήση εξαερισμού.

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΑ (Nectrias, Cylindrocarpon, Thielaviopsis)

Η σηψιρριζία μπορεί να προκληθεί από υπερβολική δόση λιπάσματος ή χαμηλή τιμή PH. Επίσης η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό πότισμα.
ΩΙΔΙΟ
Τα συμπτώματα του ωιδίου είναι ένα λευκό, αλευρώδες μυκήλιο στα άνθη (το μυκήλιο ιδιαίτερα εμφανίζεται στα μεγαλύτερης ηλικίας άνθη).

Για έλεγχο, ψεκάστε με:

ΦΟΥΖΑΡΙΟ

Το φουζάριο προκαλεί κιτρίνισμα στα τμήματα του φυτού. Η ασθένεια μεταδίδεται με το πότισμα. Φροντίστε να υπάρχουν άριστες συνθήκες υγιεινής, με σκοπό η ασθένεια να μη μεταδίδεται, καθώς και να απομακρύνονται αμέσως τα ύποπτα ή τα προσβεβλημένα φυτά.
ΒΟΤΡΥΤΗΣ
Τα νεαρά αλλά και τα ώριμα φυτά εμφανίζουν σήψη μόλις πάνω από το λαιμό αλλά και στα κατώτερα φύλλα και ανθικά στελέχη. Οι κηλίδες αργότερα αρχίζουν και καλύπτονται με ένα γκρίζο μυκήλιο. Ο έλεγχος μπορεί πιθανόν να αποτραπεί με θέρμανση με ανοιχτούς εξαεριστήρες. Σιγουρευτείτε ότι τα φυτά είναι στεγνά κατά τη διάρκεια της νύχτας..
Φροντίστε οι καρδιές των φυτών να είναι κατάλληλα αναπτυγμένες.
Εάν χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες ή εξαεριστήρες, απομακρύνετε εγκαίρως τα προσβεβλημένα φυτά, με σκοπό να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας.

ΒΑΚΤΗΡΙΑ

 

ΕRWINIA

Αυτή η ασθένεια προέρχεται περισσότερο από διακυμάνσεις θερμοκρασίας, από βαθιά φύτευση ή από έντονη λίπανση. Επειδή αυτή η ασθένεια είναι δύσκολο να ελεγχθεί, σιγουρευθείτε ότι οι καλλιεργητικές συνθήκες που επικρατούν, είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Για θεραπεια χρησιμοποιουνται χαλκουχα σκευασματα.

ΜΗ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

 

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΦΥΛΛΩΝ

Τα νεαρά φύλλα παίρνουν το σχήμα κουταλιού. Αυτό προκαλείται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, από πολύ υψηλές διακυμάνσεις θερμοκρασιών, από πολύ δυνατά πιεσμένες μπάλες χώματος ή από άρδευση με πολύ κρύο νερό.

ΜΑΡΑΝΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΧΩΝ

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν παρουσιάζεται μάρανση, το γλαστρικό χώμα είναι πλημμυρισμένο με νερό και ο αέρας δύσκολα κυκλοφορεί μέσα σ’ αυτό, (η μάρανση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα από φουζάριο).

ΚΗΛΙΔΩΣΕΙΣ ΦΥΛΛΩΝ

Οι κηλίδες στα φύλλα προκαλούνται από υψηλές διακυμάνσεις θερμοκρασιών, άρδευση με πολύ παγωμένο νερό, καψίματα στα φύλλα, τα οποία οφείλονται σε υπερβολικά υψηλή ηλιακή ακτινοβολία.

ΑΝΘIΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

Φτωχή ή μη ισορροπημένη λίπανση, μη κανονικά ποτίσματα, συνθήκες με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και ακάρεα.

  • Μη χρησιμοποιείτε μίξεις των προϊόντων φυτοπροστασίας της καλλιέργειας (φάρμακα), εάν δεν είστε σίγουροι για τα σκευάσματα αυτά. Συμβουλευτείτε το Γεωπόνο σας.
  • Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, σας παρακαλούμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.