fbpx
Από το 1960 στο πλευρό του επαγγελματία!
Κηφισιά 210 80 11914 - Μαραθώνας 22940 67353

Blog

0

Καλλιεργητικές Οδηγίες για Ντάλια

26 Ιουλίου 2014

Η διάρκεια της καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 6–10 εβδομάδες.

ΕΔΑΦΙΚΟ ΜΙΓΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Το μείγμα που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της ντάλιας θα πρέπει να εξασφαλίζει καλό αερισμό του ριζικού συστήματος, ικανοποιητική στράγγιση και να είναι απαλλαγμένο από ασθένειες. Το μείγμα που εξασφαλίζει τις παραπάνω ιδιότητες σε ικανοποιητικό βαθμό είναι:
1 μπάλα τύρφη καλής ποιότητας (ph 3)

0.5 σακι περλίτη

1 κιλό ανθρακικό ασβέστιο (PH 6)

1 κιλό λιπασμα βραδειας αποδεσμευσης διαρκειας 2-3 μηνών

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Άριστη θερμοκρασία μέρας: 18-20C
Άριστη θερμοκρασία νύχτας: 16C

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τα φυτά έχουν μικρότερη ανάπτυξη λόγω αύξησης του βολβού, ιδίως σε περιόδους μικρής ημέρας. Η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί στους 15-16C κατά το δεύτερο μισό της καλλιέργειας.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η άριστη διάρκεια της ημέρας είναι 12-14 ώρες. Εάν η διάρκεια πέσει κάτω των 12 ωρών, τότε έχουμε μειωμένη βλάστηση της βάσης, ενώ αν η διάρκεια ξεπεράσει τις 14 ώρες, τότε παρατηρείται αύξηση της πλευρικής βλάστησης (αδέλφωμα). Το γεγονός τούτο σε συνδυασμό με πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθοφόρων οφθαλμών.
Σε περιόδους χαμηλής έντασης φωτισμού είναι απαραίτητος επιπλέον φωτισμός HPS 400Watt/m2 για 14 ώρες την ημέρα, μέχρι την εβδομάδα 6.

Η ένταση του φωτός, όπως επίσης και η κατάλληλη θερμοκρασία, είναι βασικοί παράγοντες γα την ανάπτυξη της ντάλιας. Ο επαρκής αερισμός ευνοεί την κόμπακτ ανάπτυξη και εμφάνιση του άνθους. Εάν δεν ισχύουν οι κατάλληλες συνθήκες, το φυτό θα εμφανίσει μειωμένη ανθοφορία. Γενικά άριστη και πρώιμη άνθιση επιτυγχάνεται όταν η διάρκεια της ημέρας είναι 12-14 ώρες. Η διαφορά στην άνθηση ανά ποικιλία κυμαίνεται μεταξύ 7-10 ημερών το μέγιστο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Για να επιτύχουμε με φυσιολογικό τρόπο κόμπακτ φυτά, κορυφολογούμε το φυτό αφήνοντας 3-4 ζεύγη φύλλων. Με αυτόν τρόπο έχουμε περίπου 7 ημέρες καθυστέρηση στην άνθηση.
Επίσης μπορούμε να εφαρμόσουμε και ρυθμιστές ανάπτυξης για να περιορίσουμε την ανάπτυξη και να επιτύχουμε κόμπακτ φυτά με σκούρα πράσινα φύλλα, ιδίως σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή σκίαση. Συνιστάται η εφαρμογή σκευασματος για επιβραδυνση αυξησης δύο φορές όταν τα φυτά εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη. Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 1,5 gr/l.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Εάν χρησιμοποιηθει βραδειας αποδευσμευσηςστο εδαφικο μιγμα δεν χρειαζεται υδρολιπανση κατ την διαρκεια της καλλιεργειας. Διαφορετικα συνισταται λιπανση με υδατοδιαλυτο καλιουχο λιπασμα τυπου 15-11-29.
Η αγωγιμότητα κατά τη λίπανση όταν πρεπει να είναι μεχρι 1 (EC).

ΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Η φύτευση των μοσχευμάτων μπορεί να γίνει από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σε γλάστρες διαμέτρου 10-15 εκ. Η άνθηση εμφανίζεται μετά από 8-11 εβδομάδες. Επίσης μπορεί να φυτευτεί το καλοκαίρι και να έχουμε ανθοφορία από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο. Διάρκεια φθινοπωρινής καλλιέργειας: 5-6 εβδομάδες.
Προτεινόμενη πυκνότητα φύτευσης: 25φυτά/ m2 , σε γλάστρες 10 εκ.

Γενικά η άριστη και πρώιμη άνθιση επιτυγχάνεται σε διάρκεια ημέρας 12-14 ώρες, θερμοκρασία ημέρας 18-20C και νύχτας 16-18C.