fbpx
Από το 1960 στο πλευρό του επαγγελματία!
Κηφισιά 210 80 11914 - Μαραθώνας 22940 67353

Blog

0

Καλλιεργητικές Οδηγίες για τα Κυπαρισσοειδή

14 Μαΐου 2014

Tα μοσχεύματα πρέπει να μεταφυτεύεται σε τέτοιο βάθος, ώστε οι χαμηλότεροι κλαδίσκοι να βρίσκονται λίγο πάνω από τη γλάστρα.

 

ΕΔΑΦΟΣ

Μίγμα από 60% Ξανθιά τύρφη, 20% Μαύρη τύρφη και 20% Περλίτη ή Ελαφρόπετρα. Το χώμα θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενο και καλά αποστραγγιζόμενο.

Τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα στην περίσσεια νερού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αφήνουμε να στεγνώνουν. Το χώμα θα πρέπει να διατηρείται δροσερό γιατί εκείνο έχει άμεση επίπτωση στη βλαστικότητα των φυτών.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Στο εδαφικό μίγμα αναμείξτε 5 κιλά βραδείας αποδέσμευσης 8-9 ή 12-14 μηνών ανά κυβικό μέτρο, όπως Nutricote ή Osmocote. Μόνο την περίοδο της μέγιστης ανάπτυξης (Άνοιξη – Καλοκαίρι), θα πρέπει να γίνει και εφαρμογή υδατοδιαλυτού λιπάσματος 20-10-20 με συνιστώμενη δόση 0,5-1 γρ/λίτρο νερού με το πότισμα.

Επίσης είναι σημαντικό τα φυτά να έχουν διαθέσιμα ιχνοστοιχεία, ιδιαίτερα το ΣΙΔΗΡΟ. Η έλλειψη του προκαλεί χλώρωση και ανάσχεση της νεαρής βλάστησης. Για αντιμετώπιση αυτής της τροφοπενίας συνιστάται ριζοπότισμα με χηλικό σίδηρο.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται στην καλλιέργεια είναι η προσβολή από Φυτόφθορα. Για να αναπτυχθεί η ασθένεια πρέπει να υπάρχει υγρασία. Η ασθένεια εντοπίζεται όταν τα φυτά χάνουν το υγιές τους χρώμα (γίνονται ανοιχτά γκρι), και στο λαιμό παρατηρείται άσπρη μούχλα με αποτέλεσμα τη κατάρρευση των φυτών.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας: Εάν τα φυτά προσβληθούν τότε ριζοποτίζουμε ή ψεκάζουμε με κάποιο σχετικό φάρμακο για σηψιρριζία.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Τοποθετείστε τα φυτά αμέσως μετά τη μεταφύτευση, στο ύπαιθρο γλάστρα-γλάστρα, σε τέτοιες αποστάσεις που τα φυτά να αερίζονται και να μη σκιάζονται.

Για να αναπτυχθούν γρήγορα τα φυτά, θα πρέπει να υπάρξει το σωστό μικροκλίμα. Όταν τα φυτά αρχίσουν να αναπτύσσονται και οι κλάδοι τους να μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να αλληλοσκιάζονται, θα πρέπει τα φυτά να αραιώνονται ώστε να γίνει ανεμπόδιστα η ανάπτυξη των κατώτερων κλάδων.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10C τα φυτά σταματούν να αναπτύσσονται. Επίσης όταν η θερμοκρασία και η ένταση του φωτισμού γίνουν υπερβολικά υψηλές, τα φυτά θα αναπτύσσονται με χαμηλότερους ρυθμούς.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας τα φυτά κλαδεύονται ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και τη γλάστρα που είναι επιθυμητή η εμπορία τους. Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι πριν να ξεκινήσει η ψυχρή περίοδος.

Σημαντικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας είναι ο έλεγχος της ισορροπίας της Ηλεκτρικής Αγωγιμότητα (EC), του PH και της ποιότητας του νερού.

ΠΩΛΗΣΗ

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή παρουσίαση του φυτού κατά την πώληση είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία. Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι όσο καλύτερα φυτά καλλιεργήσετε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσουν οι καταναλωτές. Και όσο περισσότερο ευχαριστημένους καταναλωτές έχουμε, τόσα περισσότερα φυτά θα πουλήσουμε.