Καλλιεργητικές Οδηγίες για την Ορτανσία
Τα μοσχεύματα φυτεύονται σε γλάστρα 12 εκ Το φύτεμα γίνεται στο θερμοκήπιο από αρχές Απριλίου μέχρι τέλος Μαϊου. Συνήθως η Ορτανσία φυτεύεται σε μίγμα τύρφης με PH περίπου 5,5. Αν το pH είναι μεγάλο μπορεί να προκληθεί σκλήρυνση από Σίδηρο και μπορεί να επηρεάσει πιθανά το μπλε χρωματισμό των λουλουδιών, καθώς και να προκαλέσει συμπτώματα χλώρωσης. Το μέγεθος της χρησιμοποιούμενης γλάστρας καθορίζει το μέγεθος του λουλουδιού και τον αριθμό των μπουμπουκιών.
Τα μοσχεύματα κορυφολογούνται στα 2-3 ζευγάρια φύλλα 5-6 ημέρες μετά τη φύτευση στη γλάστρα.
Μετά το φύτεμα, η θερμοκρασία πρέπει να κρατηθεί στους 18-20C. Όταν τα νεαρά φυτά είναι πια καλά ριζωμένα είναι ικανοποιητική μια θερμοκρασία 13-15C.
Όταν υπάρχει μεγάλο ποσοστό φωτισμού (περίπου 25.000 Lux και περισσότερο) χρειάζεται σκίαση.
Κατά την ανάπτυξη στο θερμοκήπιο απαιτείται λίπανση. Όταν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη σε μήκος αυτή μπορεί να καθυστερήσει μετά το ψεκασμό με επιβραδυντη αυξησης.
Τα φυτά βγαίνουν έξω μετά 15 ημέρες και τοποθετούνται κάτω από σκίαστρο.
Το έδαφος καλύπτεται από ειδική λινάτσα, που προστατεύει τις ρίζες από το να εισχωρήσουν στο έδαφος. Έξι γραμμές ανά πατάρι στις οποίες τα φυτά τοποθετούνται μεταξύ τους σε απόσταση 25×25 εκατ. ή όταν χρησιμοποιείται μεγαλύτερη γλάστρα (15 εκατ.) σε απόσταση 30×30 εκατ.
Το πλάτος των πεζοδρομήσεων φτάνει τα 50 εκατ. Είναι απαραίτητο ένα καλό σύστημα ποτίσματος (προτιμάται στάγδην άρδευση), όχι με περιστρεφόμενο εκτοξευτήρα.
Το δεύτερο τσίμπημα γίνεται γύρω στα μέσα Ιουνίου. Μετά το δεύτερο κορυφολόγημα και αφού πετάξουν οι πλάγιοι βλαστοί ένα εκατοστο. Τότε ξεκινά η εφαρμογή με επιβραδυντη αυξησης . Συνολικά γίνονται 3 επεμβάσεις μία κάθε μήνα. Τα φυτά παραμένουν στο σκίαστρο μέχρι τον Οκτώβριο και μετά ή συνεχίζουν να παραμένουν έξω, ή μπαίνουν στο ψυγείο. Αυτή η ενέργεια γίνεται για να διαμορφωθούν οι ανθοφόροι οφθαλμοί.
ΚΟΡΥΦΟΛΟΓΗΜΑ
Την εβδομάδα 25 πρέπει να γίνει “τσίμπημα” για τελευταία φορά. Ποικιλίες που φτιάχνουν εύκολα μπουμπούκια μπορεί να “τσιμπηθούν” μετά την Εβδομάδα 25. Ποικιλίες με αργή ανάπτυξη πρέπει να “τσιμπηθούν” για τελευταία φορά πριν την Εβδομάδα 25. Η Ορτανσία πρέπει να κορυφολογείται στα 2-3 ζεύγη φύλλων.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΩΝ
Για την άνθιση είναι απαραίτητο να είναι καλά ωριμασμένα τα διαμορφωμένα μπουμπούκια. Για την καλή διαμόρφωση των μπουμπουκιών χρειάζεται σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες μια μέση θερμοκρασία 15-18C, για 9 εβδομάδες μετά το “τσίμπημα”. Όσο πιο μακριά είναι αυτή η περίοδος, τόσο καλύτερα θα διαμορφωθούν τα μπουμπούκια. Αλλά για τον καλύτερο σχηματισμό των μπουμπουκιών είναι εξίσου σημαντικό το “τσίμπημα” να γίνεται στο σωστό χρόνο. Αν γίνει πιο νωρίς είναι πιθανό η άνθιση να γίνει το φθινόπωρο. Αν το “τσίμπημα” γίνει πολύ αργά θα δημιουργηθούν βλαστοί που δε θα ανθίσουν καθόλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΘΙΣΗΣ
Προγραμματίζω την άνθηση των φυτών και τα βάζω τα φυτά στο θερμοκήπιο 90 ημέρες πριν την προγραμματισμένη άνθηση. Η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο πρέπει να είναι 18oC.
Λίπανση: 1ος Μήνας: 30-10-10 1,5 γρ/κιλό.
2ος Μήνας: 20-10-20 1,5 γρ/κιλό
3ος Μήνας: 15-11-29 1,5 γρ/κιλό.
Τα φυτά μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη γλάστρα 17-21-25 εκ. 15 ημέρες μετά την είσοδό τους στο θερμοκήπιο.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ/ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Κατά την καλλιέργεια στην ύπαιθρο η άρδευση θα γίνεται μαζί με τη λίπανση. Πριν το “τσίμπημα” το νερό πρέπει να έχει Η.Α. 1-1,5. Το χρησιμοποιούμενο λίπασμα πρέπει να έχει αναλογία Ν:Κ-2:1.
Μετά το “τσίμπημα” η Η.Α. πρέπει να μεγαλώσει από 1,5-2 και η αναλογία Ν:Κ-1:1. Τα χρησιμοποιούμενα λιπάσματα τον Αύγουστο πρέπει να έχουν αναλογία Ν:Κ-1:2. Τα φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα πρέπει να ψεκαστούν με επιβραδυντη αυξησης (3-4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα) για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.
ΜΠΛΕ ΟΡΤΑΝΣΙΑ
Το pH του εδάφους δεν είναι σημαντικό μόνο για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά και για το μπλε χρωματισμό των ανθέων (αν αυτό επιθυμείται) σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των Aργιλιόντων ιχνοστοιχείων. Μερικές ποικιλίες Ορτανσίας ροζ χρώματος, μπορούν να δώσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπλε λουλούδια. Μπλε λουλούδια μπορεί να πάρουμε προσθέτοντας ιόντα Αργιλίου στο μίγμα χώματος. Αυτό γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους:
1. Προσθέτοντας Potash-Αlum στο μίγμα κατά την ανάπτυξη στην ύπαιθρο, κατά την περίοδο μέσα Αυγούστου μέχρι νωρίς το Σεπτέμβριο. Μπαίνει στο εδαφικό μίγμα. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας. Προσοχή στην ποσότητα γιατί επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των ριζών με αποτέλεσμα να προκληθεί κάψιμο στις ρίζες.
Συνιστάται αρκετό πότισμα μετά τη χορήγηση Potash-Αlum στο μίγμα έτσι ώστε το φυτό είναι ικανό να προσλάβει ιόντα Αργιλίου.
Προσθέτοντας στο μίγμα Θειικό Αργίλιο Aluminum-Sulfate, πριν το φύτεμα. Συνιστάται 4-5 κιλά Θειϊκό Αργίλιο ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο αναμειγνύεται στο μίγμα. Κατά την ανάπτυξη στο ύπαιθρο χρειάζεται πρόσθεση παραπάνω ποσότητας θειικού αργιλίου στα φυτά, εξαρτώμενη όμως από το pH του εδάφους. Για να γίνει μπλε η Ορτανσία απαιτείται η χρήση λιπασμάτων φτωχών σε Φώσφορο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φώσφορος αποταμιεύεται στο έδαφος. Επίδραση στο χρώμα έχει και η σύνθεση του χρησιμοποιούμενου νερού κατά το πότισμα και τη βροχή την ώρα που το φυτό αρχίζει να ανθίζει. Το πιο κατάλληλο νερό είναι το νερό της βροχής, το νερό που έχει υποστεί όσμωση (αφαίρεση αλάτων από το νερό) και το νερό με μικρή σκληρότητα.
Η καλλιέργεια της Ορτανσίας μπορεί να χωριστεί σε 4 διαφορετικά επίπεδα, που αφορούν σε κάθε επίπεδο, έναν αριθμό πραγματοποιούμενων ενεργειών των παραγωγών που είναι αποφασιστικά σημαντικές για την επιτυχία της καλλιέργειας.
- Η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινά με μοσχεύματα από επιλεγμένα μητρικά φυτά.
- Η σύνθεση του υποστρώματος είναι συνυφασμένη με ένα σωστό pH (για μπλε χρωματισμό των λουλουδιών), πιο σημαντικό για την καλλιέργεια στο ύπαιθρο.
- Ο σχηματισμός των μπουμπουκιών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το τσίμπημα την κατάλληλη στιγμή.
- Κατά την καλλιέργεια στο ύπαιθρο οι πιο βασικές παράμετροι της καλλιέργειας είναι ο συνδυασμός άρδευσης-λίπανσης και η ρύθμιση της ανάπτυξης.