fbpx
Από το 1960 στο πλευρό του επαγγελματία!
Κηφισιά 210 80 11914 - Μαραθώνας 22940 67353

Blog

0

H Στύπα (Stipa tenuissima)

15 Ιουνίου 2017

Ένα καλλωπιστικό και «περιβαλλοντικό» γρασίδι για όλους τους χώρους… Οι ονομασίες του ποικίλουν, όπως «Ουρά του Πόνι» (Pony tail), ή «Μεξικάνικο φτερό» (Mexican feather), κ. α.

Περιγραφή

Όταν στη χώρα μας μιλάμε για «γρασίδια» το μυαλό των περισσότερων πάει στο κοινό γκαζόν και τις διάφορες «εμπορικές» του ονομασίες…, πάντοτε όμως με την μορφή του «χλοοτάπητα» που πρέπει να κουρεύεται, να ποτίζεται, να συντηρείται, άλλοτε να πατιέται και άλλοτε όχι… Η Stipa όπως πολλά από τα «διακοσμητικά γρασίδια» είναι τελείως διαφορετικό φυτικό υλικό στα χέρια των Αρχιτεκτόνων Τοπίου και των Κηποτεχνών για τελείως διαφορετικούς λόγους, αισθητικούς και οικονομικούς.

Πολλά ακόμη γένη καλλωπιστικών γρασιδιών και όχι μόνο, είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας των Αγρωστωδών (Gramineae), με την ονομασία «Stipa» να περιλαμβάνει περί τα 300 διαφορετικά είδη γρασιδιών… Από αυτά άλλα είναι άριστα φυτά βοσκοτόπων, πολλά καλλωπιστικά και άλλα κατάλληλα για βιομάζες και παραγωγή χαρτιού…

Η στύπα είναι πολυετές φυτό, ερμαφρόδιτο, ιδιαίτερης υφής (σε εντυπωσιακές τούφες), βελονοειδή φύλλα, «μοναχικό» και σε «ομάδες» με χρυσαφί τριχωτές άκρες και πρασινόξανθη εμφάνιση από τη μέση και κάτω με εποχιακές εναλλαγές, πολύ μαλακό στην αφή…

Απαιτήσεις

Προέρχεται από το Μεξικό. Καλύπτει χιλιάδες στρέμματα αφιλόξενων τοπίων στις δυτικές ΗΠΑ κυριαρχώντας στα εκεί φυσικά οικοσυστήματα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευδοκιμεί και σε λιγότερο γόνιμα εδάφη αρκεί να στραγγίζονται καλά, δεν τα πάει καλά σε «βαριά» εδάφη, με τα αμμοπηλώδη να είναι τα πιο ιδανικά. Συμμετέχει στη δημιουργία ξερικών τοπίων και κήπων (xeriscaping). Προτιμά ηλιόλουστα μέρη, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στον παγετό. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με «διαίρεση» από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και με σπόρο. Νωρίς την άνοιξη μπορεί να κουρεύεται με αφαίρεση της «κόμης» ώστε να ξαναφουντώσει.

Χρήσεις

Η στύπα είναι το οπτικά «ξεχωριστό» φυτό που τραβάει την προσοχή. Κατάλληλο για όλες τις ιδέες και όλες τις χρήσεις, γεμίζει εύκολα μεγάλες και μικρές επιφάνειες και κάνει τους χώρους μας να ξεχωρίζουν ώστε να «ξεφεύγουν από τα τετριμμένα»… Μπορεί να φυτεύεται σε διάσπαρτα σημεία ανά δύο ή περισσότερα φυτά, σε βραχόκηπους, στις άκρες του γκαζόν για χρωματική αντίθεση και φυσική οριοθέτηση του ανοικτού μας χώρου, σε μεταβατικές ζώνες (π.χ. μεταξύ κήπου και αγρού, παρτεριού και δρόμου ή πεζοδρόμου, κλπ), επίσης ανάμεικτα με άλλα φυτά ανθοφορίας έντονων χρωματισμών για αντίθεση, ως «οικονομική επιλογή» εδαφοκάλυψης, σταθεροποίησης εδαφών και πρανών. Στις ΗΠΑ θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα της μεγάλης ομάδας περιβαλλοντικών γρασιδιών (environmental grasses) σε έργα αποκατάστασης τοπίου, σε αντιδιαβρωτικές επεμβάσεις, δημόσιους χώρους, κλπ. Μοναχικές στύπες σε φυτοδοχεία και σε συνθέσεις με άλλα φυτά προσφέρονται για ποικίλες δημιουργίες.

Διαθεσιμότητα

Τα φυτώριά μας παράγουν και συμβάλλουν στην επάρκεια στύπας σε προσιτές τιμές. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα την Stipa tenuissima. Μπορεί να επιλύσει προβλήματα άμεσα και να καλλωπίσει δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με σχετικά μειωμένο κόστος, χώροι οι οποίοι απαιτούν εκτεταμένη ποσότητα και προετοιμασία εδάφους. Μαζικές φυτεύσεις στύπας σε γυμνές επιφάνειες σχετικά άγονες, μπορούν να μεταμορφώσουν το τοπίο στην πόλη, στην ύπαιθρο, σε χώρους τουριστικών εγκαταστάσεων, εξοχικής κατοικίας, στην νησιωτική ζώνη, κατά μήκος δημόσιων έργων και σε ταρατσόκηπους.

Στo φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε κυριαρχεί η στύπα. Πηγές: Φυτώρια ΚΙΤΑΝΤΖΗ, Lucas & Lucas Vineyard home (Los Angeles, USA), Grace Design Associates (Santa Barbara, CA USA), κ.ά.

Εικόνα 1: Στύπα (Stipa tenuissima), Φυτώρια ΚΙΤΑΝΤΖΗ (Kitantzis Nursery Farm, Marathon, Greece)

Εικόνα 2: Ομαδική φύτευση στύπας πλαισιωμένη από πλατύφυλλα και παχύφυτα

Εικόνα 3: Ανάμεικτες φυτεύσεις σύνθεσης με ανθοφόρα

Εικόνα 4: Μοναχικές παρουσίες σε βραχόκηπο

Εικόνα 5: Ενδείκνυται για εδαφοκαλύψεις σε μεγάλες επιφάνειες και διαχωριστικές ζώνες χρήσεων γης (φάρμες, αμπελώνες, κλπ)

Εικόνα 6: Προτάσεις διαμόρφωσης αστικού τοπίου με εδαφοκάλυψη στύπας (Urban Landscape Proposal by: KITANTZIS PLANTS S.A. & Team-S Landscape Architects)